15/2/12

Η Ιστορία ενός αγνώστου ηθοποιού

Ανάμεσα στο συνολικό συνθετικό έργο του Alfred Schnittke, ξεχωριστή θέση κατέχει η κινηματογραφική του μουσική, η οποία ντύνει και κοσμεί δέκα διαφορετικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένου και του εικοσαλέπτου animation "The Glass Harmonica" του Andrei Krzhanovsky.  Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από την ταινία "The Story of an Unknown Actor", σκηνοθετημένη το 1976 από το Ρώσσο Alexandr Zarkhy. Πρόκειται για ένα waltz, η μελωδία του οποίου αποτελεί το βασικό θεματικό υλικό για ολόκληρο το soundtrack. Aκούγοντάς το ανεξάρτητα από την εικόνα, αναπτύσσεται μακριά από ιδιαιτέρως περίτεχνα μουσικά μοτίβα, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι συχνά η ομορφιά κρύβεται μέσα στην απλότητα:


Rundfunk-Sinfonie-Orchester
Μαέστρος: Frank Strobel



2 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο το blog σου! Ανακάλυψα το animation "The Butterfly" του Andrei Khrjanovsky με τη καταπληκτική μουσική του Alfred Schnittke και δεν ήθελε πολύ να βρεθώ εδώ! Ανυπομονώ να διαβάσω και τα άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kostika σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και ανταποδίδω για το δικό σου blog! Νομίζω, αν δεν το έχεις δει ήδη, η κορύφωση στη συνεργασία Khrjanowsky-Schnittke ήταν το animation "The Glass Harmonica". Μπορείς να το βρεις είτε ψάχνοντας κατ' ευθείαν στο youtube, είτε μέσω της δικής μου ανάρτησης εδώ:

    http://manospanayiotakis.blogspot.com/2010/11/glass-harmonica_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή